fredag 10 augusti 2012

Moussaka

Jag satt hemma på förmiddagen och kände att jag ville göra något lite mer avancerat till middag. Då kom jag att tänka på denna fantastiskt goda grekiska maträtt. Den tar tid att göra, men är definitivt värt väntan och jobbet. Du kan lätt tillsätta dina egna smaker i köttfärssåsen så som oliver, soltorkade tomater mm. Eller kanske byta ut parmesanosten mot feta ost? Låt fantasin flöda helt enkelt. Detta är en ganska rejäl sats btw.

4 st stora auberginer
salt för uttorkning av vätska
Vetemjöl att gnida in
Olja till stekning

Köttfärssås:
1000 g köttfärs
1 stor gul lök, grovhackad
2 st supersolo vitlök, grovhackad
2 msk kalvfond
3 msk chilisås
1-2 msk spiskummin, malen
1-2 msk paprikapulver
1-2 msk korriander, malen
½-1 msk timjan
5 dl vatten
salt och svartpeppar efter smak

Bechamelsås:
7 dl mjölk
3 dl vatten
maizena blandat med vatten till redning
Salt och svartpeppar efter smak
(Du kan även tillsätta riven ost i detta)

1 dl riven parmesan som topping

Börja med att skölja och skära auberginerna i ca 0,5 cm skivor. Salta båda sidor och låt ligga för att vätska ur i 1 h.

Gör nu köttfärssåsen. Svetta lök och vitlök. Tillsätt köttfärsen och stek under omrörning. När den fått färg, tillsätter du resten av alla ingredienser. Låt koka upp och sänk värmen så att den bara småputtrar i ca 1 timme. Tillsätt mer vätska om så krävs. Rör om då och då.

När auberginerna legat i 1 h, torkar du av dem med kökshandduk. Sedan vänder du dem i vetemjöl. Stek dem sedan så att de får en fin brynt yta på båda sidor.

Gör bechamel, alltså koka upp mjölken, krydda och red av.

Lägg hälften av auberginerna som botten i en ugnfast form. Häll sedan i all köttfärssås. Täck köttfärssås med 1/3 av bechamelen. Lägg sedan resten av auberginerna och täck med resten av bechamelen. Avsluta med den rivna parmesanosten.

Grädda mitt i ugn 30 minuter på 175 grader.

Smaklig måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar