söndag 5 februari 2012

Thailändsk gryta á la Jack med sticky rice

Då var man tillbaka på bloggen efter 2 dagars sjukdom. Tack för att ni tagit er tid att vänta tålmodigt. Jag hoppas att väntan är värd när jag presenterar en av mina absoluta favoriter på matbordet. En rätt som verkligen värmer i detta, just nu, frusna land. En rätt som för tankarna nedåt varmare platser. Stranden i Thailand! Det var där jag första gången testade sticky rice och blev blixt-förälskad. Sticky rice (sweet rice kan det också heta) finns dessvärre inte på alla ställen att köpa, men tack gode gud för Coop i Märsta. Där finns det! Receptet är för 4 personer.

400 g Högrev eller grytbitar av nöt
1 stor rödlök, klyftad eller grova skivor
1 st lime, saft + rivet skal
1 kruka färsk korriander, finhackad
½ dl fisksås
1-2 tsk red chili flakes beroende på "hmmppff"
Olja till stekning

3 dl sticky rice


Att göra sticky rice är lite speciellt, men ENKELT. Så bli inte skrämd nu. Mät upp riset och lägg i en bunke. Fyll denna med kallt vatten så att riset ligger en bra bit under ytan. Nu till det speciella nr 1: låt detta nu stå i minst 8 timmar i vattnet i rumstemperatur. När det är dax att börja med maten, tar du upp riset och låter det rinna av i en sil. För att slippa onödig disk, så ser du till att denna sil får plats i en kastrull med lock på. Detta är nämligen det speciella nr 2: det ska ångkokas. Som sagt, bli inte rädd och sluta att läsa nu. Det är MYCKET enklare än att t ex koka vanligt ris. Detta måste du tänka på: Ha en stor kastrull med lock som silen kommer ner i. Du ska ha tillräckligt med vatten så att det inte torrkokas, men inte för mycket vatten så att riset når ner till det när det kokar. Uppfyller du detta krav kommer det att gå bra.
Koka upp vattnet, lägg ner silen med ris och täck med lock. Ha på mellanstark värme. Vi vill att det kokar och att ånga bildas. Rör om i riset med jämna mellanrum typ var 5:e minut. När riset är klibbigt (du kommer att märka skillnad) och kärnan är borta, provsmaka och se så att det är helt genomkokt.
Från det att du lagt på locket på riset, kommer det att bli perfekt thaimat (tajmat ;)) med att göra grytan.
Se till att köttbitarna inte är för stora. De ska vara ungefär 1x1 cm stora.
Hetta upp en wok eller gryta på riktigt stark värme. Häll ned oljan och fräs köttet ordentligt. Bildas vätska så är det ändå okej. Köttet kanske blir lite torrare, men okej. När i så fall hälften av denna vätska är reducerad, så är köttet klart. Stäng av värmen på spisen, men låt det stå kvar på plattan. Blanda nu ner resten av ingredienserna, rör om och låt tillagas på sparvärmen i minst 5 minuter. Skulle detta bli klart mycket snabbare än riset, så är det bara att lägga på ett lock för att behålla värmen. Och se nu för guds skull till att äta detta korrekt! Inga bestick! Använd händerna och slafsa på!

Servera gärna med en liten skål med vanlig soya vid sidan av, då riset är fantastiskt gott att doppa i detta.

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

  1. Hej! Gillar bloggen. En ingediens som saknas som du bör experimentera med att ta med. Torr rosta stickiris i en panna tills de blir gyllenbrunt och mortla det sedan så att de blir finfördelat. Sedan är det bara att tillsätta till köttet samtidigt som lime och fisksås. Ger en god smak och konsistens. Ha de gott :) / Therese

    SvaraRadera
  2. Hej Tessan!

    Kul att du följer bloggen och hoppas att allt är bra med dig. Jo, jag/vi har testat det förr kommer jag ihåg. Tack för tipset. Det har fallit i glömskan genom åren. Ha det bra du med!

    SvaraRadera