onsdag 1 februari 2012

Tex-mex ravioli som upplagt för tacos dagen efter

Jag publicerar detta en onsdag, så att ni får chansen att göra köttfärsen på torsdag. Baktanken med detta recept är att det är för-stadiet till den vankande "fredags-mys" med tacos. Du gör tex-mex köttfärssåsen på torsdagen, så får den ligga och götta sig i kylen till fredagen. Då när ni kommer hem från jobbet, så är det bara att koncentrera sig på tillbehören. Så receptet på köttfärsen räcker gott och väl till 4 pers ena dagen till ravioli och sedan till dagen efter med taco-mys för 4 personer. Perfa!

Taco-köttfärs
1 kg nötfärs
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
1 tsk curry
½-2 tsk cayennepeppar beroende på "hmmppff" du vill uppnå
1 msk tomatpuré
1 msk oxfond
4 dl vatten
1 stor super solo vitlök, delad och skivad
Olja till stekning

Pasta
ca 3,5 dl durumvete
3 st ägg
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 st ägg som lim

Börja med taco-köttfärsen, då den ska stå och puttra i minst 2 timmar. Blanda alla kryddor i en liten skål. Hetta upp en stor stekpanna, wok eller gryta (bara du har lock till detta). Fräs nötfärsen på stark värme. När den fått färg, tillsätter du tomatpurén och fräser vidare några minuter. Häll i resten av ingredienserna, rör om och sänk värmen när det börjar koka. Lägg på locket och låt det puttra på svag värme i minst 2 timmar. Rör om då och då. 20 minuter innan du ska använda nötfärsen eller göra den klar för att sedan kyla ner, tar du av locket och höjer värmen något. Reducera ner vätskan som är kvar tills du får en härligt, krämig köttfärssås.

För att göra pasta undlättar det om du har en pastamaskin, men är inget krav. Går jättebra med vanlig kavel, men är mera jobb så. Se till att du har en ren arbetsbänk. Häll durummjölet på det och gör en fördjupning i mitten så att du får plats med resten av ingredienserna i det. Knäck äggen och lägg dem i fördjupningen. Tillsätt oljan och saltet. Rör om och gegga rejält med en gaffel tills du får en hanterbar deg. Knåda den mycket. Skulle den vara geggig, så är det bara att tillsätta mera durumvete. När degen är elastisk av sig, lägger du den i en plastpåse, eller plastar med gladpack, och lägger i kylen för att vila minst 20 minuter. Ta ut degen och dela den på mitten. Lägg den andra delen i kylen igen. Kavla ut degen tills den är ca 2 mm tjock. Se till att du har en mjölad arbetsbänk, annars kommer det att bli svårt att få loss degen hel. Den andra delen som ligger i kylen ska i princip ha samma form och storlek som den du precis kavlade ut. Pensla degen med hårt vispat ägg och klicka ut köttfärssåsen så att du har lite marginaler att leka med. Ta ut den andra deghalvan och kavla så att det täcker den andra. Tryck till runt köttfärsklicken så att du får dina raviolis. Skär ut med en kniv eller använd något att stansa med. Låt de torka lite på en kökshandduk innan du kokar dem.
Fyll en stor kastrull med saltat vatten och koka upp. Lägg i raviolin och koka i 4 minuter.
Servera med isbergssallad och en klick salsa.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar