onsdag 13 juni 2012

Tjälknöl som smälter i munnen

Tjälknöl låter inte som om det ska vara gott, men gud så fel! Helt underbart gott kallskuret kött som passar perfekt varma sommardagar. Enda "problemet" är att det tar minst 1 dygn att göra, så detta kräver planering och tålamod. Det positiva är att det är jättelätt att göra. Det här behöver du:

1 kg fryst älgstek

Lag:

2 liter vatten
2 dl salt
3 st lagerblad
10 st enbär
3 st grovhackade vitlöksklyftor


Eftersom köttet ska ligga så pass lång tid i ugnen, rekomenderar jag att du gör den över natten av den enkla anledningen: Då glömmer du inte bort att den är i ugnen. Kan kännas obehagligt med vetskapen att ugnen är på när du sover, men iom att du bara har den på 75 grader (varmare i en bastu) så borde det lugna dig en aning.

Nu är det dags för dig att gå och lägga dig. Borsta tänderna och fyll på ditt vattenglas. Ta en sista sväng till köket. Slå på ugnen på 75 grader. Ta ut köttet från frysen och lägg i ugnssäkert fat. Ställ in köttet längst ner i ugnen och säg god natt. Viktigt att köttet är helt genomfryst när du stoppar in det. Liksom det som är poängen.

När du vaknar 6-8 timmar senare, så går du direkt till ugnen och kör i en stektermometer. Du vill få köttet till ca 60 grader. Nu gör du lagen. Häll allt i en kastrull och koka upp. Låt lagen sedan svalna helt och ställ in i kylen. Lagen går självklart bra att göra redan dagen innan.

När köttet är klart, lägger du det direkt i den kalla lagen och ställer in det i kylen. Låt det vila i lagen minst 6 timmar. Nu borde det vara dags för middag!

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar