tisdag 31 januari 2012

Biff på kinavis

Igår gjorde jag plankstek till middag, vilket medförde en del rester som kött och grönsaker. Så idag blev det alltså en rätt perfekt för den "late".

Marinad:
200 g strimlat nötkött
1 tsk sesamolja
1 tsk fisksås
1 tsk japansk soya
Maizena

Sås:
1 super solo vitlök, pressad
4 dl vatten
2 st köttbuljongtärningar
2 tsk strösocker
1 tsk kinesisk soya
(2 tsk Maizena med lite vatten)

Wokgrönsaker efter smak

Lägg köttet i en bunke och tillsätt allt utom maizena. Knåda in marinaden ordentligt. Strö över maizena och blanda. Får kanske göra i omgångar tills konsistensen blir som klister. Skulle du tillsätta för mycket maizena, så är det bara att späda med vatten. Låt stå i kylen minst 2 timmar.

När det börjar bli dags att laga till maten, så kan du mäta upp och blanda alla ingredienser till såsen i en bunke. Lika här, inte blanda ner maizena. Den monterar vi ner sist av allt.
Stek köttet på hög värme tills det fått fin färg. Tag ut och lägg åt sidan. Nu blir det en bra tid att slå på riset så blir allt klart samtidigt.
Stek nu dina grönsaker. Använder du frysta grönsaker, så ska de stekas tills all vätska avdunstat. Häll i såsen och låt puttra i 10 minuter. Under dessa 10 minuter borde riset bli klart, och får stå och vila vid sidan av plattan.
Lägg sen i köttet och rör runt. Häll i maizena-redningen tills önskad tjocklek bildas.

För extra "hmmppff" kan du strö över lite malen cayennepeppar
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar