söndag 11 mars 2012

Grillad Ryggbiff med cajunmarinad

Grillat är ett av det bästa jag vet. Vill du imponera på tjejen/killen eller varför inte din omgivning, så bjud på detta. Utrustning jag rekomenderar starkt för bästa resultat (när du grillar inomhus) är: Grillpanna av gjutjärn, stektermometer och aluminiumfolie. En teflongrillpanna är inte att rekomendera då det krävs stark hetta vid grillning. Sen är det ytterligare en bonus om du har en bra och stark spisfläkt, då det blir mycket os. Receptet är beräknat på en hel ryggbiff på ca 1 kg som räcker till 4-5 personer.

1 kg hel ryggbiff

Marinad:
1½ tsk cayennepeppar
2 tsk svartpeppar
2 tsk vitlökspulver
2 tsk torkad timjan
3 tsk salt
4 tsk paprikapulver
1 msk flytande honung
4 msk olivolja


Börja med att blanda ihop marinaden. Du kanske funderar på varför jag använder vitlökspulver istället för färsk vitlök? Svaret är att färsk vitlök kommer att brännas vid grillningen och detta ger en mycket besk smak. Blanda allt ordentligt i en skål. Lägg köttet i en plastpåse och häll i marinaden. Knyt ihop och gnid in marinaden ordentligt i köttet. Låt ligga i kylen minst 2 timmar. Ju längre tid, desto bättre. För extra "hhmmppff" blandar du i mer cayennepeppar än vad jag skrivit.

Tag ut köttet ur kylen ca 20 minuter innan det är dax att grilla. Slå sedan på ugnen på 125 grader och hetta upp din grillpanna ordentligt. Grilla köttet på båda sidor 2 ggr ca 1 minut per omgång. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat eller vanlig plåt. Stick i termometern i mitten av köttet och ställ i ugnen. När termometern visar 58 grader tar du ut det och lindar snabbt in köttet i aluminiumfolie. Denna temperatur gör att köttet kommer att vara rosa och något blodigt, så som jag vill att det ska vara. Låt köttet vila i 15 minuter. Skiva upp och njut med valfritt tillbehör!

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

  1. Vad menar du med fläkten, tycker du det osar bara för att du använder alla de där kryddorna,,
    jag skulle även rekomendera att man tar ner brandvarnaren oxå,

    :)
    Din gamla lärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe. Bra kod om brandvarnaren. Skulle ha skrivit det också ;)

      Radera