söndag 11 mars 2012

Lax på Birgittas Manér med potatis- och getostterrine

Denna rätt vill jag tillägna Birgitta Manér då hon "vann" bästa förslaget till en middag jag efterlyste på facebook. Jag tog hennes förslag och gjorde en egen twist på det. Receptet för lax är för 4 pers, medan terrinen är för 8 pers. Visst fick jag till namnet på rätten? Saker du behöver: Ugnplåtspapper, brödform på 1,5 liter och aluminiumfolie.

Lax på Birgittas Manér:

4 st laxbitar á 125 g
2 st morötter
1 stor palsternacka
1/4 rotselleri
1 st purjolök
1 st fiskbuljongtärning
2 dl vitt vin
1 burk lätt creme fraiche
salt och peppar

Potatis- och getostterrine:

1 kg mjölig potatis typ King Edward
½ gul lök
½ super solo vitlök
3 st ägg
3 dl grädde (40%)
100 g getost
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar


Börja med terrinen då denna ska kylas ner innan servering. Sätt ugnen på 175 grader. Knäck äggen i en stor skål och vispa. Skala och finhacka den gula löken. Lägg i skålen med ägg. Vispa. Pressa ner vitlök och tillsätt grädden. Rör om. Smula ner getosten och häll i salt och peppar. Rör om och låt vara.
Skala potatisen och skiva den tunnt. Täck en avlång "brödform" på 1,5 liter med ugnplåtspapper. Lägg ett tunnt lager av potatis i botten. Häll i lite av röran. Upprepa dessa moment, men se till att det sista momentet blir med röra! Annars kommer de övre potatisarna att bli knapriga och brända.
Ställ in terrinen längst ner i ugnen i 45 minuter. När klockan ringer, tar du ut terrinen och täcker den med aluminiumfolie. Sen ställer du tillbaka den i ugnen i ytterligare 30 minuter längst ner. Sammanlagd tillagningstid blir alltså 1 timme och 15 minuter. När den är klar, se till att den blir helt nedkyld innan du ska skiva den. Går jättebra att äta kall som varm. Vill du ha den varm, så är det bara att skiva och värma i micron.

När det är dax för middagen går resten fort att göra. Slå på ugnen på 200 grader. Skala alla rotfrukter och riv dem på det grövsta hålen på ett rivjärn. På bilden skivade jag dem tunnt. Tar längre tid att göra så, men går lika bra. Skiva purjolöken. Fräs allt i lite olivolja utan att de tar färg. Tillsätt vinet och fiskbuljongtärningen. Sänk värmen till låg. Låt puttra minst 10 minuter. Under tiden saltar och pepprar du laxen. Lägger ett ugnplåtspapper i botten av en stekpanna och steker laxen lätt utan fett. Då blir den så kallad halstrad. Lägg laxen i ugnsäkert fat och ställ in i ugnen i 8 minuter.
Nu blir det lagom att blanda i creme fraichen med rotfruktsblandningen. Rör om och låt fortsätta puttra på svag värme tills laxen är klar. Du kan även tillsätta lite salt om du tycker att det behövs.

Servera med färsk citron.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar