tisdag 24 januari 2012

Biff med bambuskott och champinjoner

Marinad och kött:

400 g fransyska skuren i tunna skivor eller strimlor
1 msk japansk soya (inte kinesisk)
1 msk sesamolja
½ tsk cayennepeppar
1-2 msk Maizena
½ dl vatten

Blanda allt utom Maizena och vatten. Knåda ordentligt så att marinaden blir jämnt fördelad. Strö över maizena och knåda igen. Häll i vattnet och gegga runt. Konsistensen på marinaden ska nu vara krämig på gränsen till klistrig. Låt detta marineras minst 4 timmar i kyl.

Resten:
1 burk skivade bambuskott (strimlade brukar vara av sämre kvalitet och träiga)
4-8 st champinjoner beroende på storlek
1 gul lök eller purjolök
1 st köttbuljongtärning eller 1 msk av önskad konc fond
4 dl vatten
1 msk strösocker
½ pressad super solo vitlök
1 tsk kinesisk soya (inte japansk, tvärtom än tidigare)

Solrosolja att steka med, maizena utblandat i vatten som redning.

Blanda vatten, buljongtärning (fond), strösocker, vitlök och soya i en bunke. Låt stå och gotta sig.
Stek köttet i kraftig värme hastigt. Gör inget om det inte riktigt blir genomstekt. Stek i omgångar om du har en liten stekpanna. Köttet får inte börja tappa vätska. Då blir det torrt och segt. Lägg köttet åt sidan på en tallrik.
Stek champinjoner och bambuskott i några minuter. Häll i vattenblandningen och puttra på svag värme. Nu är en ypperlig tid att börja med riset. Då blir allt klart samtidigt.
När det puttrat i 10-15 minuter, smaka av och tillsätt vid behov soya, eller salt eller mer strösocker. Ca 3 minuter innan du bestämmer dig för att ta detta av plattan, reder du såsen till önskad tjocklek och slänger i köttet och löken.

Smaklig måltid!

Kom gärna med feedback, så att jag får reda på ditt reultat.


Copyleft Jack Fluch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar