söndag 29 januari 2012

Halstrad regnbågslax med hasselbackspotatis och citroncreme

Igår fick vi finbesök av Niklas Jonsson och Linda Gustafsson. Då bjöd jag på denna enkla, dock mycket goda, middag. Receptet är för 4 personer.

4 st portionsbitar av regnbågslax med skinn
1 st bakplåtspapper
Salt och peppar efter smak

12 st stora potatisar (fast, inte mjölig)
50 g smör
½ dl ströbröd
Salt och peppar efter smak

1 burk lätt creme fraiche
Rivet skal från 1 citron
Saft från en stor citronklyfta
Salt efter smak

Börja med citroncreme. Häll ned alla ingredienser. Smaka av med salt. Ställ i kylen.
Sätt på ugnen på 200 grader (180 grader varmluftsugn).
Skala potatisarna och lägg dem i blöt så att de inte mörknar. När du ska snitta potatisen så skär du först av en bit i det som ska bli botten, så att de ligger stabilt på plåten sen. Vid själva snittningen så unlättar det om du har ett par engångs ätpinnar från den lokala kinakrogen. Du placerar dessa på var sin sida om potatisen. Då kan du inte skära igenom och dela potatisen. Saknar du detta, så funkar även att du lägger potatisen i en träslev och stagar upp med en handduk. Lägg sedan alla potatisar på en plåt. Klicka på en bit smör på varje potatis. Grädda i ugnen 30 minuter. Tag sedan ut potatisen snabbt och klicka på mer smör, salt och peppar samt strö över ströbröd. Grädda ytterligare 25 minuter.
Under tiden kan du halstra fisken. Klipp ut ett bakplåtspapper, så att det platsar i din stekpanna. Salta och peppra fisken efter smak. Hetta upp stekpannan med bakplåtspappret i (inget fett) och stek fisken med skinnsidan ner först. När den fått fin färg, vänder du på fisken och steker ytterligare en liten stund. Fisken ska inte bli klar än. När du är nöjd, lägger du den i en ugnfast form och väntar tills potatisen är klar.
Ta ut potatisen och lägg in fisken i ugnen. Den är klar efter ca 8 minuter. Då har även potatisen svalnat tillräckligt, så att man inte bränner sig på tungan av den.
På bilden har jag även lagt på en syrlig vitkålssallad som blev över från kvällen innan.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar