onsdag 25 januari 2012

Spaghetti med klassisk köttfärssås (laktosfri)

Det jag menar med klassisk köttfärssås, är att den är utan mjölkprodukter som smör, creme fraische eller liknande. Du kanske har märkt att jag i tidigare recept använder super solo vitlök. Anledningen till det är att den är mildare i smaken, så att vitlöken inte blir lika explosiv i smaken. Receptet är gjort för matlåda dagen efter och som middag. Det ska alltså bli rester kvar efter en middag på 2 pers + 1 barn. Detta behöver du:

2 msk olivolja som stekfett
800 g nötfärs
1 stor gul lök, grovhackad
1 burk krossade tomater (utan tillsatta smaker)
1 stor super solo vitlök, grovhackad (inte pressad)
2 msk oxfond eller 2 tärningar köttbuljong
3 msk chilisås
1 msk torkad timjan
4 dl vatten

salt och peppar efter behag. Vill du ha lite "hmmppff" så tillsätt 1-3 tsk cayennepeppar beroende på "hmmppff"-hetsgrad. "Hmmppff" är mitt egna ord för lite tryck, smak eller hetta som är svår att förklara ;)

Pasta efter behov. Följ anvisningarna på ditt paket. Som upplysning kommer det att komma recept med egengjord färsk pasta i framtiden på denna blogg.

Hetta upp oljan i stor stekpanna (som du har lock till. Jag använder min wokpanna). Fräs löken tills de börjar få lite färg. Släng i nötfärsen och stek tills nästan allt fått färg. Gör inget om den är lite klumpig, då vi ska koka den en längre tid. Tillsätt resten av ingredienserna utom salt och peppar. Koka upp under omrörning. Sätt sedan på ett lock och sjud på svag värme i minst 2 timmar. Rör om då och då. Sen när middagen börjar närma sig om ca 20 minuter, tar du av locket och höjer värmen så att vätskan reduceras. Rör om ofta nu, så att det inte bränns. Glöm inte att koka pastan nu så att det tajmar köttfärssåsen. Avsluta med avsmakning av salt och peppar och lite "hmmppff" om du vill ha det.

Smaklig måltid!

Ge gärna feedback om du gör detta hemma.

Copyleft Jack Fluch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar