tisdag 24 januari 2012

Ugnstekt kycklinglår med kokos- och limeris serverat med sweet chilisås

Kycklinglår:
Gör en mix av 50% salt och 50% curry. Använder du frysta kycklinglår, skölj av dem snabbt i vatten innan du kryddar. Då fastnar kryddorna, samt skinnet får en lite krispigare yta. Stek i 200 grader ca 60 min.

... Kokos- och limeris:
Blanda 2,5 dl kokosmjölk med 2,5 dl vatten. Riv skalet från en lime och häll i. Pressa ur saften i blandningen. Ha även i 1 nypa salt. Koka upp och tillsätt jasminriset. Sjud under lock på svag värme i 10-12 minuter. Ta riset av plattan och låt stå 10 minuter.

Sweet chilisås:
5 msk strösocker + 4 msk vatten
1 super solo vitlök
4 cm grovhackad ingefära
1 kruka färsk korriander
3 st röda spansk peppar eller 1 riktig stark röd chili, urkärnad
Saft från 1 lime
1 msk fisksås
1 msk japansk soya

Lägg socker och vatten i en kastrull. Koka 5-8 minuter tills sockerlagen fått en ljus gyllene färg. Se upp så att det inte bränns, då sockret färgas snabbt när det väl tar fart. Under tiden du kokar lagen, så häll vitlöken, ingefäran, korriander, chilin och limesaften i en matberedare och mixa till en blöt pasta. Häll sedan pastan i kastrullen, då lagen är klar. Bränn dig inte då det kommer att fräsa och skvätta en del. Sänk värmen. Tillsätt fisksåsen och soyan. Låt sjuda under omrörning, så att eventuella sockerkristaller mjukas upp. Kyl och servera kall.

Smaklig måltid!

Om du testar mitt recept, kom gärna med feedback.

Copyleft Jack Fluch

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar