söndag 29 januari 2012

Schnitzel á la Jack med syrlig vitkålssallad

Mitt österrikiska blod klappar varmt för schnitzel. Här kan du se hur jag gör. För att vara extra tydligt medkommer en liten instruktionsvideo för dummies! Receptet är för 4 personer.

Schnitzel:
600 g benfri hel fläskkotlett
3 st ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk peppar
1 pkt ströbröd
2 dl olja till stekning

Vitkålssallad:
½ huvud vitkål
1 stor morot
½ dl äppelcider vinäger
½ dl vatten
½ dl olivolja
1 tsk salvia
1 tsk mejram
1 tsk muskot
1 tsk salt

Gör vitkålssalladen först, eftersom den ska stå och götta sig i kylen ett par timmar. Skala moroten. Riv sedan vitkål och morot på grövsta hålen på ett rivjärn. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Förbered en stor bunke med isvatten för att snabbt kunna kyla ner vitkålen och moroten. När vattnet kokar häller du ner det rivna och låter ligga där i 1 minut. Häll sedan av i en sil och lägg snabbt ner i isvattnet. Rör om så att allt kyls fort. Sila av sedan igen. Ta nu samma bunke som du använt och häll ned vinäger, vatten, olja och resten av kryddorna. Rör om och lägg ned den avrunna röran. Blanda väl, plasta in och ställ i kylen minst 2 timmar innan servering.

Då ger vi oss på schnitzeln. Skär köttet i önskade stora skivor. Lägg det i mitten av en stor skärbräda, eller på fast, plant underlag. Täck köttet med en plastpåse och banka ut med en kötthammare. Saknas detta, kan du även använda dig av en gjutjärnspanna att banka med. Köttet ska bli platt och ca ½ cm i tjocklek.
Knäck ägg i en bunke och vispa slät. Tillsätt mjöl och mjölk och vispa klumpfri. Salta och peppra smeten efter smak och vispa runt.
Täck botten av en stor form med ströbröd. Ta köttet med en gaffel, så blir det mindre kladd på händerna. Lägg köttet i smeten och rör om väl. Lyft upp köttet med gaffeln och låt rinna av. När det är ett tunt lager smet på köttet, lägger du det i formen med ströbröd. Täck ovansidan med ströbröd och klappa in det i köttet. Upprepa med resten av köttbitarna.
Hetta upp en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i köttet och stek tills det fått en fin färg. Vänd och stek på samma sätt. Servera gärna med citron.

Smaklig måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar