fredag 27 januari 2012

Köttbullar med kokt potatis och krämig gräddsås

Detta är en stor favorit för min son Max. Väldigt enkelt att laga och mycket gott även för oss vuxna. Detta recept är utformat för familjeliv, så inga egengjorda köttbullar. Det kommer att finnas recept på det senare på den här bloggen. Huvudfokus är den goda och krämiga gräddsåsen. Du kanske reagerar på att jag använder olja, istället för smör. Det är enbart för att jag är laktosintolerant och använder bara laktosfria produkter = dubbelt så dyrt. Så när jag skriver om mjölkprodukter i recept, så går det självklart likabra att använda de laktosfria produkterna för det är dem JAG har använt.

Mamma scans köttbullar (valfri mängd)
Skalad fast potatis (valfri mängd)

Gräddsåsen för ca 4 pers:
3 msk solrosolja
1 msk vetemjöl
3 dl vispgrädde 40%
1 dl mellanmjölk 1,5%
3 msk oxfond (touch of taste)
1-2 tsk svartpeppar efter egen smak
Salt är onödigt, då fonden har en hög sälta

Börja med att skala potatisen och koka upp vatten med lite salt. När det kokar lägger du ned potatisen. Beroende på storlek så är koktiden annorlunda. Ca 22 minuter brukar vara en bra riktlinje för mellanstora potatiser. Koka på svag värme under lock. Då blir värmefördelningen i potatisen jämn och du minskar risken att potatisen blir överkokt ytterst.
Häll nu oljan i en liten kastrull och slå på värmen på max. När det fått ta sig lite häller du ned vetemjölet och vispar konstant så att det inte bränns. När du ser att mjölet börjar att få färg, sänker du värmen till hälften och häller i grädden. Vispa nu kraftigt så att grädden inte bränner fast i botten. När det börjar puttra, häller du i mjölk, oxfond och peppar. Vispa mycket och ofta. När det börjar puttra igen, så sänker du värmen på spisen till nästan lägsta, så att såsen i princip bara håller sig varm och bubblar ibland. Vispa då och då.
Hög tid att steka köttbullar i rikligt med margarin och mellanvärme på spisen. När köttbullarna är klara, så borde resten vara klart också. Såsen har bara fått stå och gotta sig i värmen. Servera gärna med rårörda lingon eller lingonsylt.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar