söndag 29 januari 2012

Halstrad pilgrimsmussla med blancherade sockerärtor

Pilgrimsmussla är en stor favorit här hemma. Om du aldrig har testat det eller hör till gruppen "jag tycker inte om musslor", så MÅSTE du testa detta recept. Jag är övertygad om att jag kan konvertera om dig ;)
Jag skriver receptet för 1 person och som en förrätt. Sen får du själv räkna ut hur mycket du behöver. En liten mätstock: 1 krm = 1 ml. 1 tsk = 5 ml. 1 msk = 15 ml.


2 st pilgrimsmusslor
1 krm salt
1 krm curry
1 st bakplåtspapper

4 st sockerärtor
1 msk salt
0,5 liter vatten
1 st rengjord kylklabb (sånt du lägger i kylväska)





Börja med att blanchera sockerärtorna. Och vad menas med blanchera? Jo, så här gör du. Koka upp vatten med mycket salt. Ska smaka som en kallsup i medelhavet. Det ska koka kraftig. Förbered en skål med kallt vatten och en kylklabb i. Självklart går det bra med vanliga isbitar också, men oftast ligger den där isklabben redan i frysen och bara är. Målet är att få vattnet så kallt som möjligt. När vattnet kokar, lägger du i sockerärtorna i 1 minut. Tag sedan upp dem och lägg dem hastigt i isvattnet. Rör om så att de kyls ner så fort som möjligt. Nu är dessa blancherade! De ska vara mjuka, men fortfarande ha tuggmostånd. Lägg nu dessa för att torka lite.

Nu ska vi halstra pilgrimsmusslan. Att halstra betyder att du steker utan fett. Men fastnar de inte i stekpannan då? Jo, det kan hända, men då gör du på detta fiffiga sätt. Lägg ett bakplåtspapper i stekpannan!

Blanda salt och curry tillsammans. Om du använder frysta pilgrimsmusslor, se till så att det verkligen har tinat klart! Torka av pilgrimsmusslorna med en kökshandduk eller hushållspapper som inte släpper ifrån sig pappret när det blir blött. Krydda dem med blandningen. Gärna så att du släpper kryddorna från höjd. Då blir det bättre fördelat. Krydda på båda sidor. Tryck gärna fast kryddorna med handen. Hetta nu upp stekpannan. När den är het, lägger du i bakplåtspappret och steker pilgrimsmusslorna på var sida ca 1 minut eller tills de fått fin färg.

För det där extra "hmmppff":et så servera gärna med min sweet chilisås.

Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar