torsdag 26 januari 2012

Friterad bläckfisk med kycklingnudlar, gröna ärtor och sweet chilisås

Behöver du en rätt som är enkel, billig, mycket god och väldigt snabb? Kolla då in detta recept. Uppskattar att 1 sats av detta kostar dig ca 15 kr.

3 st bläckfiskringar (färdiga med frityrsmet. Finns i frysdisken oftast)
1 pkt nudlar med kycklingsmak
½ dl gröna ärtor
Solrosolja till fritering

Stänk av min egna sweet chilisås med mycket "hmmppff"!

Det enda du måste ha gjort i förväg är min sweet chilisås. Har skrivit receptet på den tidigare, men skriver det igen längst ner. Hållbarheten på såsen är ca 1 vecka om den förvaras kallt.


Lägg nudlar, kryddor som följde med och ärtorna i en kastrull. Täck med kallt vatten och ställ den på spisen med högsta värmen. Ta en till liten kastrull och häll i olja. Tillräckligt så att halva bläckfiskringen ligger under ytan. Slå på plattan på högsta i ca 1 minut. Sänk sedan värmen aningen. Jag har skala 1-9 på min spis (inte 12 som jag råkade skriva i ett tidigare recept), så ställer jag värmen till 7. Använd en gaffel för att lägga ned bläckfisken med. Kommer säkerligen att skvätta. Efter ca 2 minuter, vänder du bläckfisken. Kolla att den fått fin färg innan. Nu borde vattnet till nudlarna ha börjat koka, vilket gör att nudlarna är klara. Häll av i durkslag. Nu har bläckfisken blivit klar. Lägg dem på hushållspapper, så blir de inte lika flottiga. Servera med min sweet chilisås.

Smaklig måltid!

Kom gärna med feedback om du testar detta.

Copyleft Jack Fluch

Sweet chilisås:

5 msk strösocker + 4 msk vatten
1 super solo vitlök
4 cm grovhackad ingefära
1 kruka färsk korriander
3 st röd spansk peppar eller 1 riktig stark röd chili, urkärnad
Saft från 1 lime
1 msk fisksås
1 msk japansk soya

Lägg socker och vatten i en kastrull. Koka 5-8 minuter tills sockerlagen fått en ljus gyllene färg. Se upp så att det inte bränns, då sockret färgas snabbt när det väl tar fart. Under tiden du kokar lagen, så häll vitlöken, ingefäran, korriander, chilin och limesaften i en matberedare och mixa till en blöt pasta. Häll sedan pastan i kastrullen, då lagen är klar. Bränn dig inte då det kommer att fräsa och skvätta en del. Sänk värmen. Tillsätt fisksåsen och soyan. Låt sjuda under omrörning, så att eventuella sockerkristaller mjukas upp. Kyl och servera kall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar